30 Kasım 2012 Cuma

11. Sınıf Türk Edebiyatı Kitabı Cevapları (Servet-i Fünun Edebiyatının Oluşumu YORUMLAMA-GÜNCELLEME) sayfa 84-Biryay-2012-2013

YORUMLAMA-GÜNCELLEME
1. Servet-i Fünûn sanatçıları niçin kendilerini dış dünyadan soyutlayarak sosyal hayatın gerçekle­rinden uzak kalmışlardır?
Servet-i Fünûn sanatçıları edebi yönden başarılı eserler vermelerine karşın dönemin baskıcı yönetimi ve sansür politikaları nedeniyle toplumsal konulardan uzak durmuşlar, bireysel konuları işlemişlerdir.



2. Servet-i Fünûncuların, sanatta bireyselliğe ve estetik zevke önem vermelerini nasıl değerlen­diriyorsunuz? Konuyla ilgili duygu ve düşüncelerinizi bir paragraf hâlinde dile getirerek arkadaşlarınızla paylaşınız.
Toplumsal konularda eserler vermeseler de Servet-i Fünûn sanatçılarının edebiyatımıza katkıları olmuştur. Roman ve hikayede teknik bakımdan başarılı eserler  vermişler. Estetik zevki ön plana çıkararak edebi değeri yüksek ürünler ortaya koymuşlardır.
3. Servet-i Fünûn edebiyatının özellikleri nelerdir?
http://www.sorucenneti.net/servet-i-funun-fecr-i-ati-edebiyatlari/servet-i-funun.html
http://www.sorucenneti.net/servet-i-funun-fecr-i-ati-edebiyatlari/servet-i-funun-edebiyati-2.html


4. Servet-i Fünûn edebiyatı hangi yönlerden divan edebiyatına benzemektedir? Açıklayınız.
Dil ve üslup bakımından divan edebiyatına benzer. Her ikisinde de dil, ağır ve süslüdür. Şiirde imge ve hayallere yer verilmesi ortak özelliklerdendir. Şiirde aruz ölçüsünün kullanılması bir diğer benzer yöndür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.