30 Kasım 2012 Cuma

11. Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları (Servet-i Fünun Edebiyatının Oluşumu) sayfa 80-84 -2012-2013 Biryay-


  1. Kültür değişiminin yaşandığı bir dönemde “eski ve yeni” kelimeleri hangi anlamlarda kullanılır?
Kültür değişiminin yaşandığı bir dönemde “eski” kavramı önceki dönemden gelen kültürü, gelenekleri, “yeni” kavramı ise yenileşme sürecinde benimsen­miş davranış ve anlayışları ifade etmek için kulla­nılır.
  1. Takip ettiğiniz herhangi bir dergi var mı? Dergiler niçin “magazin dergisi, ekonomi dergisi, bilgi­sayar dergisi, edebiyat dergisi...” diye adlandırılmaktadır?
Dergilere, yazılış amaçlarına, ele aldıkları konulara, hitap ettikleri kesimin ilgi ve ihtiyaçlarına göre isimler verilmektedir.






1. ETKİNLİK
a. “Servet-i Fünûn” tamlamasının anlamını söyleyiniz. Bu tamlamanın, edebiyatımızın, bir dönemine ad olarak verilmesinin sebebini Ahmet Hamdi Tanpınar’ın aşağıdaki değerlen­dirmesinden yola çıkarak belirtiniz.
“1895’te Servet-i Fünûn’un edebî bir mecmua olarak çıkmasını o (Recaizade Mahmut Ekrem) temin eder ve birçoğu talebesi, tanıdığı olan gençleri etrafına toplar.”
Servet-i Fünûn tamlaması “fenlerin zenginliği” anlamına gelmektedir. Servet-i Fünûn, Recaizade Mahmut Ekrem’in öğrencisi olan Ali İhsan Tokgöz’ün 1891’de çıkarmaya başladığı bilim-teknik dergisi idi. 1896’da derginin başına Recaizade M. Ekrem’in eski öğrencisi Tevfik Fikret getirilince dergi sanat ve edebiyat dergisi haline geldi ve Servet-i Fünun dönemi etkin bir biçimde başlamış oldu. Bu döneme Servetifünûn Devri denmesinin sebebi bu edebi anlayışın Servetifünûn dergisinde gerçekleşmesidir.

b. Servet-i Fünûn edebiyatı niçin “Edebiyat-ı Cedide (Yeni Edebiyat)” olarak adlandı­rılmaktadır?
Tanzimat’la başlayan yenileşme süreci bu dönemde de devam ettirildiği için bu edebiyata Edebiyat-ı Cedide (yeni edebiyat) denmiş, bu dönem sanatçıları tarafından bu tabir kabul görmüştür.
c. Servet-i Fünûn edebiyatçıları, hangi kültür ve edebiyatı kendilerine örnek almışlardır?
Servet-i Fünûn edebiyatçıları Fransız kültür ve edebiyatını kendilerine örnek almışlardır.

2.ETKİNLİK
Tanzimat sonrasına damgasını vuran eski-yeni çatışmasında “eski”yi savunanların başı­nı Hacı İbrahim Efendi çekmektedir. Recaizade Mahmut Ekrem’in yenilikçi olduğunu bundan önceki derslerinizde öğrenmiştiniz. Bir taraftan klasik edebiyat tarzını devam ettiren diğer yan­dan yeni tarza uygun örnekler veren Muallim Naci gibi sanatçılar için “eski veya yeni” dışında hangi kelime kullanılabilir? Cevabınızı aşağıdaki tablonun boş bırakılan bölümüne yazınız.
Eskiyi savunanlar
Hacı İbrahim Efendi
Ilımlılar (eskiden tamamen vazgeçmeyip az da olsa yeniliğe açık olanlar)
Muallim Naci
Yeniyi savunanlar
Recaizade Mahmut Ekrem

  1. Hüseyin Cahit Yalçın’a göre Servet-i Fünûn edebiyatının başarılı sayılmamasının nedenlerini sıralayınız.
Dillerinin ağır  ve süslü olması, şiirlerde imge ve hayallere çokça yer vermeleri Servet-i Fünûncuların başarısız olmalarına neden olmuştur.
  1. Servet-i Fünûn edebiyatı sanatçıları, eserlerinde en çok hangi temaları işlemişlerdir?
Aşk, yalnızlık, ölüm vb temaları işlemişlerdir.
4.ETKİNLİK

Okuduğunuz metinden hareketle Şinasi, Namık Kemal, Ziya Paşa gibi Tanzimat sanatçı­larıyla Servet-i Fünûn edebiyatı sanatçılarını aşağıdaki tabloda verilen ölçütler doğrultusunda karşılaştırınız. Tanzimat ve Servet-i Fünûn sanatçılarıyla ilgili tespitlerinizi tablodaki ölçütlerin karşısına yazınız. Benzer ve farklı yönleri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Karşılaştırma
Ölçütleri
Tanzimat Edebiyatı Sanatçıları
Servet-i Fünûn Edebiyatı Sanatçıları
Eserlerde ele alınan temalar
Hürriyet, vatan, adalet, eşitlik, yanlış batılılaşma, köle ticaretinin yanlışlığı
Aşk, yalnızlık, ölüm, özlem
Kullanılan dil
Şiirde ağır bir dil, roman ve hikayede daha sade bir dil
Şiirlerde, roman ve hikayelerde ağır ve süslü bir dil
Sanat anlayışı
Birinci dönemde sanat toplum içindir, ikinci dönemde sanat sanat içindir anlayışı
Sanat sanat içindir.


  1. Servet-i Fünûn edebiyatında, devrin sosyal problemlerine Tanzimat edebiyatına oranla daha az yer verilmesinin nedenleri nelerdir?
Siyasi baskıların çoğalması, yazar ve sanatçılar üzerinde sansür uygulanması. Bunların yanında Servet-i Fünun sanatçılarının da kişiliklerinin etkisi vardır.

  1. Servet-i Fünûn sanatçılarının eserlerindeki karamsarlık ve içe kapanıklığın nedenlerini söyleyiniz.
Devletin içinde bulunduğu durum
Yönetimin baskısı, sansür uygulaması
Toplumdaki siyasi ve politik atmosfer
Sanatçılardaki karamsar ruh hali ve yalnızlık duygusu

  1. Servet-i Fünûncuların “Yeşil Yurt” özleminin, yaşadıkları dönemin siyasi olaylarıyla ilişkisi var mıdır? Açıklayınız.
Vardır. Dönemin sosyal ve siyasi ortamı sanatçıları bunalıma sürüklemektedir. Sanatçılar, içinde bulundukları ortamndan uzaklaşma, kaçma isteğini “Yeşil Yurt” özlemiyle dile getirmişlerdir.

  1. “Yeşil Yurt” neyin veya nelerin sembolüdür?
Özgürlüğün, huzurun, rahatın sembolüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.