14 Mart 2013 Perşembe

11. Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları (Biryay-2013) Milli Edebiyat Döneminde Öğretici Metinler -Sayfa 148

11. Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları (Biryay-2013) Milli Edebiyat Döneminde Öğretici Metinler -Sayfa 148-160

Milli Edebiyat Döneminde Öğretici Metinler (Makale, Fıkra, Sohbet, Eleştiri, Tarih, Hatıra) 

Makale
11. Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları (Biryay-2013) Milli Edebiyat Döneminde Öğretici Metinler - 
SAYFA 148
HAZIRLIK:
1. Millî bir akımı oluşturmada dilin önemini açıklayınız.
Milli bir akımın en önemli unsuru dildir. Kullanılan dil, bir milletin öz malı olmalıdır. Millet kendi diliyle duygu ve düşüncelerini en iyi şekilde aktarabilecek,  kendi dilinde yazılmış yazıları şiirleri anlayacak ve hissedecektir.
2. Servet-i Fünûn Dönemine ait kitabınızda bulunan şiirlerden birini seçiniz. Şiirin kısa bir bölümünü orijinal hâliyle okuyunuz. Şiiri bu hâliyle anlayabildiniz mi? Açıklayınız.
Ders kitabındaki Elhan-ı Şita şiirini orijinal haliyle okuyalım. Ne kadarını anlayabiliyoruz? Bilmediğimiz sözcük ve tamlamalar çok mu? Şiirde ne anlatıldığını tam olarak anlayamayız. Şiirde yabancı sözcük ve tamlamalar oldukça fazla. Şiir ağır, süslü, sanatlı bir dille yazılmış. Halkın konuştuğu dil kullanılmamış.
3. Dili kullanma biçiminiz, seçtiğiniz kelimeler, vurgu ve tonlamanız, yeni tanıştığınız birinin sizinle ilgili düşüncelerini belirlemesinde ne derece etkilidir? Açıklayınız.
Dili etkili ve güzel biçimde kullanan, düzgün, akıcı konuşan kişiler, karşılarındaki kişilerde olumlu izlenimler bırakır. İnsanın kendini tanıtması ve muhatabının düşüncelerini etkilemesinde konuşma tarzı ve dili kullanma becerisi etkilidir.
11. Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları (Biryay-2013)
4. Atatürk’ün “milliyetçilik” kavramına niçin önem verdiğini belirtiniz.
Ders kitabında 157. sayfada yer alan metni okuyunuz.
Atatürk, ülkeyi ayakta tutacak unsurun Türk milleti olduğuna inanmıştır. Tarih ve kültür alanında geniş bir bilgiye sahip olan Atatürk, Türk milletini kurtaracak en büyük gücün yine milletin kendisi olduğunu fark etmiştir. Köklü bir tarihe, güçlü bir kültüre sahip olan bu millet, geçmişte olduğu gibi düşmanı yenerek bağımsız yaşamını sürdürecektir. Nitekim Atatürk'ün bu düşünceleri gerekleşmiş, milli egemenliğe dayalı bir devlet kurulmuştur.
11. Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları (Biryay-2013)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.