LİSE 3 COĞRAFYA (TÜRKİYE’NİN
EKONOMİK COĞRAFYASI
TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK
VE ORMANCILIK)
Soru 1. Ülkemizdeki
hayvancılıkla ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Tiftik keçisi en çok İç Anadolu’da
yetiştirilir.
B) Mera hayvancılığı giderek azalmaktadır.
C) Küçükbaş hayvancılık daha yaygındır.
D) Hayvan sayısı yönünden Avrupa’da
baştadır.
E)
Hayvanlarımızın et ve süt verimi
yüksektir.
Soru 2. Türkiye’de
kesilen küçükbaş hayvan başına ortalama 12,6 kg. ,büyükbaş hayvan başına ise 64,7 kg. ortalama et elde
edildiği halde, küçük baş hayvancılığın büyükbaş hayvancılığa oranla daha
yaygın olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A)
Kısa ömürlü, kısa boylu bozkırların yaygın .
olmasına
B) Engebenin ve ortalama yükseltinin fazla olmasına
C) Dokuma endüstrisinin büyük oranda yün
ve tiftiğe …..
bağlı olmasına
D) Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin
zahmetli ………olmasına
E) Küçükbaş hayvanların et ve sütünün
daha değerli ………olmasına
Soru 3. Türkiye’de hayvansal verimi
arttırmada aşağıdaki-lerden hangisi etkili değildir?
A) Yem
bitkileri üretiminin arttırılması
B)
Üreticilerin kredilerle desteklenmesi
C) Mera
hayvancılığının teşvik edilmesi
D) Hayvan
soylarının ıslah edilmesi
E) Hayvansal ürünler sanayinin
geliştirilmesi
Soru 4. Ülkemizde
hayvancılığın tarımdan önce olduğu yerlerin ortak özelliği aşağıdakilerden
hangisinde verilmiştir?
A) Yer şekillerinin engebeli, toprakların
kıraç olması
B) Yağışın bol,yağış rejiminin düzenli
olması
C) Yazların sıcak geçmesi, kış
yağışlarının fazla olması
D) Toprakların mineral bakımından zengin
olması
E) Özellikle orman bakımından çok zengin
olması
Soru 5. Modern
usullerle hayvancılık yapılan bir ülkede aşağıdakilerden hangisi yapılmaz?
A) Hayvan
ırklarının ıslahı
B) Yem
üretiminin arttırılması
C)
Üreticilerin desteklenmesi
D) Ahır
hayvancılığın özendirilmesi
E) Otlak
alanlarının genişletilmesi
Soru 6. Türkiye’de en
yaygın hayvancılık faaliyeti küçük baş hayvancılıktır.
Aşağıdakilerden hangisi bu duruma yol açan etkenlerden biridir?
A) Tarım
alanlarının sınırlı olması
B) Yer şekillerinin çok engebeli olması
C) Diğer
hayvancılık faaliyetlerinin zahmetli oluşu
D) Yer
şekillerinin ve iklimin uygun oluşu
E) Et ve
süt veriminin fazla oluşu
Soru 7. Küçük baş hayvancılık bozkır bitki örtüsünün yaygın olduğu
bölgelerimizde yetiştirilir.
Buna
göre aşağıdaki bölümlerin hangisinde küçük baş hayvancılık daha az yapılır?
A) Konya Bölümü
B) Orta Fırat Bölümü
C) Erzurum-Kars Bölümü
D) İç batı Anadolu Bölümü
E) Ergene Bölümü
Soru 8. Aşağıda verilen hayvan türlerinden hangisi Türkiye’nin az yağış alan iç
kısımlarında yetiştirilir?
A) Tiftik
keçisi B) Sığır C) Kıl keçisi
D) At E) İpek böceği
Soru 9. Ülkemizde aşağıdaki ürünlerden hangisinin tarımının yoğun olduğu
yörede, küçük baş hayvancılık en azdır?
A) Antep
fıstığı B) Çay C) Ay çiçeği
D) Şeker
pancarı E) Buğday
Soru 10. Ülkemizde
büyük baş hayvancılığa en elverişli yerler doğu Karadeniz yaylaları ile
Erzurum-Kars ve Ardahan platolarıdır.
Bunun
temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yaz yağışlarının fazla olması
B) Sulama imkanlarının gelişmiş olması
C) Geniş düzlüklerin olması
D) Yükseltinin ve eğimin fazla olması
E) Tarım topraklarının verimli olması
Soru 11. Türkiye’de yetiştirilen hayvan türleri
ve bu türlerin yoğun olduğu yerler aşağıda verilmiştir.
Bu eşleşmelerden hangisi yanlıştır?
Hayvan türü Yaygın olarak yetiştiği
yer
------------------
--------------------------------
A) Sığır Erzurum-Kars
Bölümü
B) Koyun İç Anadolu Bölgesi
C) Kıl keçisi Karadeniz Bölgesi
D) Tiftik keçisi İç Anadolu Bölgesi
E) İpek böceği Güney Marmara Bölümü
Soru 12. Aşağıda yer alan hayvanların hangisinin ürünleri sanayi de işleme tutulmadan kesinlikle kullanılmaz?
A) Koyun B) Arı C) Manda
D) Tavuk E) İpek böceği
Soru 13. Aşağıdaki
bölgelerimizin hangisinde ahır hayvancılığı ve besicilik daha fazla
yapılmaktadır?
A) İç Anadolu B) Marmara C) Doğu Anadolu
D)
Karadeniz E) Akdeniz
Soru 14. Ülkemizde aşağıdaki ürünlerden
hangisinin tarımının yoğun olduğu yörede, büyük baş hayvancılık daha az
yapılır?
A)
Mısır B) Çay C) Fındık
D)
Buğday E) Şeker pancarı
Soru 15. Arıcılığı asıl geçim kaynağı olarak seçenler, ülkemizde gün geçtikçe
artmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi bu durumun ortaya çıkmasında
en büyük etkiye sahiptir?
A) Çok emek gerektirmemesi
B) Ekonomik değerinin yüksek olması
C) Arı ürünlerine olan ihtiyacın artması
D) İklim şartlarından daha az etkilenmesi
E) Besin değerinin yüksek olması
Soru 16. Bugün ülkemizde modern tavukçuluk daha çok İstanbul, Bursa, Ankara,
İzmir, Adana gibi büyük merkezlere yakın yerlerde gelişmiştir.
Bu durumun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tavuğun ticari değerinin yüksek olması
B) İklim şartlarının elverişli olması
C) İş gücüne fazla ihtiyaç duyulması
D) Büyük tüketim merkezlerine yakın olması
E) Kentlerdeki işsiz insanlara iş kapısı olması
Soru 17. Balıkçılığın ilkel metotlarla yapıldığı bir ülkede aşağıdakilerden
hangisinin oluşması beklenemez?
A) Kum motorlarının balık yuvalarını bozması
B) Açık deniz balıkçılığının yapılması
C) Kaçak ve zamansız avlanmaların yapılması
D) Balıkçı teknelerinin küçük ve yetersiz olması
E) Denizin sanayi ve yerleşim atıkları ile kirletilmesi
Soru 18. Türkiye’de balıkçılığın yeterince gelişmeme -sinde aşağıdakilerden
hangisinin payı en azdır?
A) Soğuk denizlere ve okyanuslara uzak
olması
B) Su
ürünlerini değerlendirme tesislerinin yetersiz ……….oluşu
C) Kıyılarımızın temizliğine yeterince
özen ………gösterilmemesi
D) Bazı
kıyılarımızın deniz turizmine ayrılmış olması
E) Yanlış
balık avlama yöntemlerinin yapılıyor olması
Soru
19. Türkiye’de avlanan balık miktarının büyük bir bölümü (%81) Karadeniz’den sağlanır.
Karadeniz’de balıkçılığın gelişmesinde;
I.
Kıyı şeridinin
uzun oluşu
II. İklimin ılıman oluşu
III. Kıta sahanlığının dar oluşu
IV. Yer şekillerinin fazla engebeli oluşu
V. Tarım alanlarının sınırlı oluşu
Gibi
faktörlerden hangisinin etkisi daha çoktur?
A) I ve
III B)Yalnız II C) I ve II
D) II ve
III E) IV ve V
Soru 20. Ülkemizde
yetiştirilen tarım ürünlerinin bir kısmı doğrudan ve dolaylı olarak
hayvancılığımıza katkı sağlamaktadır.
Aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisi için
bu durum söz konusu olamaz?
A) Burçak B) Buğday C) Fındık
D) Çavdar E) Şeker pancarı
Soru 21. Ormanlarımızın ülke ekonomisine doğrudan (ölçülebilen) ve dolaylı
(ölçülemeyen) olmak üzere bir çok katkıları vardır.
Aşağıdakilerden hangisi ormanlarımızın
doğrudan katkılarındandır?
A) Barajların ömrünü uzatması
B) İklim üzerindeki etkileri
C) Hammadde temin etmesi
D) Doğal afetleri önlemesi
E) Dinlenme imkanları sunması
Soru 22.
Türkiye’deki orman alanlarının
%7’si İç Anadolu Bölgesi’ndedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise orman
varlığı, Türkiye^deki orman alanlarının %3’ünü ancak bulur.
Bu iki bölgemizin doğal koşulları göz
önüne alındığında, bölgelerin orman payları aşağıdakilerden hangisi ile
çelişir?
A) Yağış miktarıyla
B) Yağış rejimiyle
C) Yükseltileriyle
D) Buharlaşma miktarıyla
E) Yüzölçümleriyle
Soru 23. Karadeniz Bölgesi’nden sonra orman örtüsü
bakımından en zengin bölgemiz hangisidir?
A) Marmara B) Ege C) Doğu Anadolu
D)İç Anadolu E) Akdeniz
Soru 24. Aşağıda Türkiye’nin orman varlığı ile verilen
bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Orman varlığı bakımından en fakir
bölge G. Doğu ………Anadolu
Bölgesidir.
B) Orman ürünlerinden en fazla geliri
Doğu Karadeniz ………Bölümü Sağlar.
C) Orman bakımından en zengin bölge
Karadeniz ………Bölgesidir.
D) Kıyı bölgelerimizde ormanların fazla
olmasının ………nedeni
nemliliktir.
E) Orman endüstrisinin en fazla geliştiği
bölüm Batı ………Karadeniz Bölümüdür.
CEVAP ANAHTARI
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
13
|
14
|
15
|
16
|
17
|
18
|
19
|
20
|
E
|
A
|
C
|
A
|
E
|
D
|
C
|
A
|
B
|
A
|
C
|
E
|
B
|
D
|
B
|
D
|
B
|
D
|
E
|
C
|
21
|
22
|
23
|
24
|
25
|
26
|
27
|
28
|
29
|
30
|
31
|
32
|
33
|
34
|
35
|
36
|
37
|
38
|
39
|
40
|
C
|
A
|
E
|
B
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.