5 Şubat 2012 Pazar

Mithat Cemal Kuntay


MİTHAT CEMAL KUNTAY (1885 - 1956)

İstanbul'da doğdu. Vefa Lisesi'ni ve Hukuk Mektebi'ni bitirdi. Doktora sınavını verdikten (1908) sonra, idare hukuku asistanlığı yaptı. Adliye Nezareti Özel Kalemi'ne girerek müdürlüğe kadar yükseldi. Birinci Hukuk Mahkemesi üyeliğinden sonra Beyoğlu Dördüncü noteri oldu. Ölümüne kadar bu görevde kaldı. İstanbul’da öldü.


II. Meşrutiyet'in ilânından sonra (1908) yayımladığı kahramanlık, yurtseverlik, tarihe bağlılık gibi duyguları dile getiren şiirleriyle tanınmış; fakat hiçbir yazınsal topluluğa ve akıma bağlanmamıştır.

Atatürk'ün, Meclis'te 30 Ağustos zaferinden önce "Vatan Hisleri" şiirinin sonundaki "Ölmez Bu Vatan, farz-ı muhal ölse de hattâ / Çekmez kürenin sırtı o tâbut-ı cesîmi" dizelerini okumasıyla ünü bir anda artmıştır?

Edebiyat tarihindeki önemi daha çok Üç İstanbul adlı romanından kaynaklanır. Bu eserinde, romanın kahramanı Adnan Bey'in hayatı çerçevesinde İstanbul'un üç dönemini -Abdülhamit dönemi, İttihatçılar dönemi ve Mütareke dönemi- anlatarak Osmanlının çöküş yıllarına da tanıklık etmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.