14 Ocak 2011 Cuma

Servet-i Fünun Edebiyatının Oluşumu (Türk Edebiyatı Ders Kitabı sayfa 81,82,83,84...)

1. "Sanatta ne söylediğiniz değil, nasıl söylediğiniz önemlidir." sözünde anlatılmak istenen nedir? Tartışınız. Ulaştığınız sonuçları defterinize yazınız.
2. Cemil Meriç'in: "Dergiler, hür tefekkürün kalesidir." sözünden hareketle dergilerin fikir, sanat ve edebiyat hayatındaki rolü ve önemi ile ilgili neler söylenebilir? Sözlü olarak ifade ediniz.
1. "Sanatta ne söylediğiniz değil, nasıl söylediğiniz önemlidir." sözüyle sanat eserinde sanatçının üslubunun önemi vurgulanmıştır. Bu, sanatçının hangi sanat dalında olursa olsun sanatının estetik yönünün kuvvetli olması gerektiğini ifade etmektedir.
2. "Dergiler, hür tefekkürün kalesidir." sözüyle dergilerin sanat, edebiyat, düşünce konularının özgürce konuşulduğu, yayımlandığı birer yer olduğu ifade edilmiştir.
ETKİNLİK (sayfa 83-84)

Sınıf iki gruba ayrılır. Araştırma sonuçlarından, Servet-i Fünûn ve Kırk Yıl adlı metinler­den hareketle birinci grup Servet-i Fünûn adının ne anlama geldiğini, ikinci grup "Servet-i Fünûn" adlı derginin ne zaman ve kim tarafından çıkarıldığını söyler.
ı. Grup: Servet-i Fünun, “fenlerin zenginlikleri” anlamına gelmektedir.
2. Grup: Servet-i Fünun, 1891 yılındaAhmet İhsan tarafından çıkarılmaya başlanmış, 1896 yılında da derginin başına Tevfik Fikret getirilmiştir.
1. Araştırma sonuçlarından, Servet-i Fünûn ve Kırk Yıl adlı metinlerden hareketle Servetifünun Edebiyatında, Servet-i Fünûn dergisinin önemini tartışınız. Ulaştığınız sonuçları maddeler hâlinde tahtaya yazınız.
ı. Servet-i Fünun dergisi, bu dergi etrafında toplanan edebiyatçıların, savundukları edebi görüşlerini açıklamada, savundukları görüşler doğrultusunda kaleme aldıkları eserlerini yayınlamada bir araç görevi yüklenmiş, hatta bu dönem edebiyatçılarına bir edebi topluluk olarak adını vermiştir.
2. Servet-i Fünûn ve Kırk Yıl adlı metinlerden ve araştırma sonuçlarından hareketle Tanzimat Dönemi Edebiyatına "Edebiyat-ı Cedîde" (Yeni Edebiyat) dendiği hâlde neden Servetifünun Edebiyatı için de aynı isim kullanılmış ve bu isim sonradan sadece Servetifünun Edebiyatının adı olarak kabul görmüştür? Bu durumu "yeni" kavramı etrafında tartışınız. Ulaştığınız sonuçları sözlü olarak ifade ediniz.
2. Tanzimat Dönemi Edebiyatı bir yenilik getirdiği için “Edebiyat-ı Cedide” olarak adlandırılmış, daha sonra Servet-i Fünuncular için önceleri bir alayolarak kullanılmış daha sonra ise isim olarak yerleşmiştir. Yeniliğin üstüne yenilik yapmaya çalıştıkları için Servet-i Fünunculara da Edebiyat-ı Cedideciler denilmiştir.
3. Bu dönemde yeniyi savunanlar Recaizade Mahmut Ekrem, eskiyi savunanlar ise Hacı ibrahim Efendi etrafında toplanmışlardır. Bu açıklamalardan ve Kırk Yıl adlı metinden hareketle Muallim Naci'nin eski-yeni çatışmasındaki yeri ile ilgili neler söylenebilir? Sözlü olarak ifade ediniz.
3. Muallim Naci, Tanzimat sonrası Türk edebiyatında ılımlıların başında bulunmaktadır. Eskiyi savunanlarla ılımlılar geleneksel yaşama tarzını sürdürürken, yeniyi savunanlar Batılı yaşama biçimine uymak istemişlerdir.
4. Araştırma sonuçlarından, Servet-i Fünûn ve Kırk Yıl adlı metinlerden hareketle Servetifünun Döneminde yeniyi savunan edebiyatçıların özellikleri hakkında çıkarımlarda bulununuz. Çıkarım­larınızı sözlü olarak ifade ediniz.
4. Servet-i Fünun dergisi etrafında toplanmış, Fransızca başta olmak üzere çocukluk yıllarında Batı dillerini öğrenmiş, Batı edebiyatı zevkiyle yetişmiş, İstanbul ‘da Batılı bir yaşama biçimi sürdürmeye çalışmış, edebiyatta zevki ve es tetiği ön planda tutmuş, toplumsal sorunlardan uzak durmuş, bireysel konulara yönelmiş sanatçılardır.
5. a.Tanzimat Dönemi metinleri ile Seıvet-i Fünûn ve Kırk Yıl adlı metinleri incelediğinizde metinler arasında özellikle konular bakımından ne gibi farklılıklar vardır? Maddeler hâlinde tahtaya yazınız.
b. Buradan hareketle Tanzimat ve Servetifünun Dönemlerinin sanat anlayışlarını "estetik zevk" ve "toplumsal kaygı" açısından değerlendirdiğinizde Servetifünun Dönemi sanat anlayışı ile ilgili ne söylenebilir? Sözlü olarak ifade ediniz.
5. a Tanzimat Dönemi metinlerinde “hürriyet, adelet, eşitlik, görücü usulünün yanlışlığı, gazetenin gerekliliği” gibi toplumsal konular işlenmişken, Servet-i Fünun ve Kırk yıl adlı metinlerde bireysellik ön plandadır.
b. Servet-i Fünun döneminde “Sanat, sanat içindir.” ilkesi benimsenmiş, toplumsal konulardan ve sorunlardan uzak durulmuştur.
6. Araştırma sonuçlarından hareketle Servetifünun Dönemi edebiyatçılarının eserlerinde döne­min siyasi ve sosyal problemlerinin niçin ele alınmadığını tespit ederek defterinize yazınız.
6. Servet-i Fünun Döneminde estetik zevkin ön planda olması, dönem sanatçılarını sadece sanatla uğraşmaya sevk etmiş, siyasi ve sosyal problemlerden uzak durmalarma sebep olmuştur.

ANLAMA-YORUMLAMA
1. Tanzimat Dönemi Edebiyatını hazırlayan sebepler ile Servetifünun Edebiyatını hazırlayan sebepler arasında ne gibi farklılıklar vardır? Tartışınız. Ulaştığınız sonuçları maddeler hâlinde def-' terinize yazınız.
ı. Tanzimat Dönemi Edebiyatını hazırlayan sebepler ile Servet-i Fünun Edebiyatını hazırlayan sebepler arasındaki en önemli farklılık, Servet-i Fünuncuların aradan geçen zaman içinde bazı yeniliklerin oturmasından, fikri ve edebi alan ile toplum tarafından benimsenmiş olmasından sonra ortaya çıkmış olmalarıdır.
2. Servet-i Fûnûrı ve Kırk Yıl adlı metinleri yapı, tema, dil ve anlatım bakımından değer­lendirdiğinizde Servetifünun Edebiyatı ile ilgili neler söyleyenebilir? Sözlü olarak ifade ediniz.
2. Servet-i Fünun ile Kırk yıl adlı metinler tema bakımından toplumdan uzak, bireysel bir konuyu işlemişlerdir. Buradaki bireysellik, şahsi değil, topluluk adına bir bireyselliktir.
Her iki metin de anı türünün yapı özelliklerini yansıtmaktadır. AnlatıMda ise çeşitli betimlerne ve benzetmeleri yapılmış, Tanzimat Dönemine göre daha edebi ve süslü bir dil kullanılmıştır.
3. Yayın hayatına yeni girecek bir edebiyat dergisinin editörü olduğunuzu varsayarak, ilk sayı için, derginin sanat anlayışını açıklayan bir yazı yazınız.
3. Bir edebiyat dergisi editörü olarak derginin sanat anlayışını açıklayan bir yazı yazınız.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
1. Aşağıdaki cümlelerin karşısına yargılar doğru ise (D), yanlış ise (Y) yazınız.
- Servetifünun Dönemi metinlerinde devrin sosyal problemleri üzerinde fazla durulmamıştır. (D )
- Servetifünun sanatçıları" Sanat, sanat içindir." anlayışını benimsemişlerdir. (D )
- Tanzimat sonrası Türk edebiyatında yeniyi savunanlar Muallim Naci etrafında toplanmışlardır. (Y )
2. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere uygun kelimeleri yazınız.
- Servetifünun Edebiyatı adını SERVET-İ FÜNUN DERGİSİNDEN almıştır.
- Servetifünun Dönemi EDEBİYAT-I CEDİDE olarak da adlandırılır.
3. Aşağıdakilerden hangisi Servetifünun Dönemi edebiyatçılarının özelliklerinden biri
değildir?
A) Servet-i Fünûn dergisi etrafında toplanmaları
B) Fransızca başta olmak üzere Batı dillerini bilmeleri
C) Edebî yazı ve etkinliklerini Tevfik Fikret'in başkanlığında gerçekleştirmeleri
D) Muallim Naci'nin teşvikleriyle eserlerini yazmaları
E) Estetik zevki ön plana çıkarmaları
doğru cevap d şıkkıdır. Servet-i Fünun edebiyatçıları eserlerini Recaizade Mahmut Ekrem'in teşvikleriyle yazmışlardır.
4. Servetifünun Edebiyatında Servet-i Fünûn dergisinin nasıl bir etkisinin olduğunu sözlü olarak ifade ediniz.
4. Dergi, Servet-i Fünuncuların edebi görüş ve çalışmalarını sürdürdüğü bir merkez olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.