5 Şubat 2012 Pazar

HALİKARNAS BALIKÇISI (CEVAT ŞAKİR KABAAĞAÇLI)

HALİKARNAS BALIKÇISI (1886 - 1973)
(CEVAT ŞAKİR KABAAĞAÇLI)
 1886'da Girit'te doğmuştur. Asıl adı Cevat Şakir Kabaağaçlı'dır. II. Abdülhamit devri sadrazam­larından Şakir Paşa'nın oğludur. İlköğrenimini Büyükada'da, orta ve liseyi Robert Kolej'de tamam­lamıştır. Denizci olmak istemesine rağmen, ailesinin ısrarı üzerine İngiltere'ye gitmiş, Londra ve Oxford Üniversitelerinde Çağdaş Tarih öğrenimi görmüş­tür. 1925'te kurulan İstiklal Mahkemelerinin aldı­ğı bir kararla idam cezasına çarptırılan dört asker kaçağının kadersizliğiyle ilgili olarak kaleme aldığı "Hapishanede İdama Mahkûm Olanlar Bile Bile Asılmağa Nasıl Giderler" başlıklı öyküsünden ötü­rü İstanbul İstiklal Mahkemesi'nde yargılanmış ve "Bodrum'a sürülmüştür. 3 yıllık sürgünlüğünün ya­rısını Bodrum'da, cezasının son yarısını İstanbul'da tamamladıktan sonra, çok sevdiği insanları ve doğal güzellikleriyle kaynaştığı Bodrum'dan uzak kalamamış ve Bodrum'a yeniden dönüp orada yaklaşık 25 yıl kalmıştır. Bodrum'un antik çağdaki adı olan "Halikarnas"ı mahlas olarak benimsemiş ve "Halikarnas Balıkçısı" adıyla tanınmıştır. Daha sonra taşındığı İzmir'de yazarlık ve turist rehberliği yapmış ve burada ölmüştür. Ancak vasiyeti üzerine mezarı Bodrum'dadır.

 
 Zengin hayat macerasının ve büyük bir kültür biriki­minin sahibi olan yazar, eserlerinde bir bakıma Yah­ya Kemal'in gerçekleşmesini denediği "Akdenizli Edebiyatı”nı oluşturmuştur.
Konularını özellikle deniz maceralarından alan ya­zar, zengin kültürü ile mitolojiyi yerlileştirmiştir.
 
 Yazarın, denizi ve deniz insanını ele alan roman ve hikâyelerinde asıl üzerinde durulan denizdir, öyle ki deniz, yazarın romanlarında zaman zaman kişilerini gölgede bırakacak kadar ön plana çıkar.
 
Hikâye ve romancılığımızda "deniz çığırını açan bir yazardır.
Azra Erhat ve Sabahattin Eyüboğlu gibi yazarları et­kilemiştir.
 
Halikarnas Balıkçısı'nın eserleri şunlardır:
 
Roman:
 
Aganta Burina Burinata
Ötelerin Çocuğu
Uluç Reis
Turgut Reis
Deniz Gurbetçileri
 
Hikâye:
 
Merhaba Akdeniz
Ege Kıyılarında
Ege'nin Dibi
Yaşasın Deniz
Gülen Ada
Ege'den
Gençlik Denlilerinde
Dalgıçlar
Parmak Damgası
 
 
Anı:
 
Mavi Sürgün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.